Helaas gaat het ons allemaal overkomen. Iemand die dicht naast je staat komt te overlijden. Dit kan een ouder, broer, zus, kind, familielid, vriend of een collega zijn. Soms is iemand al langere tijd ziek en zie je het aankomen, maar het kan ook plotseling gebeuren. Bij een plotseling overlijden ga je vaak nadenken; wanneer heb ik iemand voor het laatst gezien en gesproken en waar hebben we het nog over gehad?

Iemand die ziek is krijgt waarschijnlijk 100 keer de vraag; Hoe is het met je? Het echte antwoord kunnen we met elkaar wel bedenken.. niet goed! Ook zit die persoon soms helemaal niet te wachten op bezoek. Voor degene die langs wil komen is het fijn, want die kan nog “afscheid” nemen. Alleen voor de persoon die ziek is, zijn al deze goed bedoelde bezoekjes soms niet te doen. Hij of zij moet naar verhalen luisteren die er op dat moment helemaal niet toe doen (dat kost energie) en moet ook afscheid nemen. Maar dan wel 100 keer!

Om toch contact te houden, maar het niet steeds over het ziek zijn te hebben, zijn er tal van andere mogelijkheden.

  • Stuur een kaartje (met of zonder foto’s),
  • App foto’s, een leuk liedje of verhaal,
  • Breng iets lekkers langs of laat iets bezorgen,
  • Schrijf een mooie brief, een kaartje of een berichtje.

Misschien niet om bewust afscheid te nemen, maar wel om alles wat jullie bond te delen en diegene te bedanken. Bedanken voor wat iemand voor jou betekend heeft in je leven. Door dit te doen kan je niet alleen zelf je verhaal kwijt, maar neemt iemand ook voor altijd mee hoe waardevol hij of zij is geweest in je leven.. een berichtje met liefde!