Een tijdje terug heb ik een laatste wensgesprek met mijn moeder gehad. Ondanks dat ik dit al vaker gedaan had, was dit wel een heel bijzonder en emotioneel gesprek. Niemand wil afscheid nemen en loslaten. De persoon die komt te overlijden niet, maar ook de naasten niet. Toch komt er een moment dat dit gaat gebeuren..

Ook als uitvaartbegeleider ken ik verdriet. In een jaar tijd heb ik afscheid moeten nemen van mijn moeder en een beste vriend. Dit zorgt er wel voor dat ik mij nog zóveel meer kan verplaatsen in de nabestaanden die ik mag ondersteunen! We zijn nu een jaar verder. Een jaar waarin alles anders werd, want er is iemand niet meer bij. Je kunt je verhaal niet meer delen, niet meer even bellen, langs gaan of een appje sturen.

Een jaar later hebben wij de dag dat zij overleed gevierd.

“Je kunt verdrietig zijn omdat ik er niet meer ben, maar je kunt ook blij zijn omdat ik heb geleefd!”

Samen met de beste vriendinnen en mijn gezin hebben we haar herdacht. We zijn met elkaar wezen eten in een restaurant waar ze graag kwam. We hebben verhalen gedeeld met een lach en een traan. Aan het einde van de avond hebben we met elkaar twee wensballonnen opgelaten, zodat we toch dichtbij haar waren.

Vandaag is een dag met een gouden en zwarte rand.

“Hang de slingers op en maak van iedere dag een feestje. Denk aan die glimlach en denk dan aan mij.”

Je was bang dat we je zouden vergeten.. geloof me ,dat hebben we zeker niet gedaan! Dagelijks kom je wel ter sprake. De wereld ziet er sowieso anders uit door corona. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat jij daar van vindt! Maar ook ben ik dankbaar dat je dit allemaal niet mee hebt hoeven maken. Dan hadden we nooit je laatste wens in vervulling kunnen laten gaan! Ondanks het verdriet en het gemis hebben we iedere dag de slingers opgehangen en gelachen. Vandaag is een dag met een gouden en een zwarte rand. Maar eigenlijk staat deze dag nog meer in het teken van liefde. Koesteren wat je had, vieren en waarderen wat je hebt.

Omdat er liefde is, bestaat er geen voorbij. In alles ben jij!