Laatst was ik bij een informeel samenzijn na een herinneringsdienst. Mooi om te zien dat mensen die elkaar langer niet gezien en gesproken hebben, elkaar weten te vinden. Een vriendin die mevrouw had binnen gebracht in de aula was met de ex-man van mevrouw in gesprek.
Ik hoorde hen tegen elkaar vertellen wat een mooie dienst het was en zij deelde herinneringen over vroeger.

Maar mijn aandacht werd meer getrokken door wat de ex-man vertelde: Ik ben haar dankbaar voor mijn dochter en mijn twee kleinkinderen. Zonder haar had ik deze ervaring nooit gehad. En had ik als opa nooit zo intens kunnen genieten!
Mooie woorden over een bijzondere dame.

Ik vond het alleen jammer om te horen dat deze woorden NU werden uitgesproken en niet eerder.

Enkele weken later werd ik gevraagd om bij een gezin langs te komen. De moeder was alleenstaand en had een dochter en een zoon. Mevrouw had te horen gekregen dat zij niet lang zou leven. Zij wilde samen met haar kinderen alvast haar wensen met mij bespreken. Tijdens het tweede gesprek zei de dochter: “weet je wat ik altijd jammer vind……….dat mensen na de dienst tegen elkaar vertellen hoe zij iemand hebben ervaren en wat die persoon betekend heeft. Ik wil graag dat mijn moeder dit weet, voordat zij overlijdt. Maar hoe kunnen we dit doen?”

Gelukkig dacht ik……..wat fijn dat jullie dit nu al willen doen!

Samen met de dochter van mevrouw hebben we alle dierbare  gevraagd om iets te schrijven. Waar wil je mevrouw nog voor bedanken, mooiste herinnering, leukste moment, een gedicht, foto, tekening. We hebben alles gebundeld in een boek. Met als titel:

OM VOOR ALTIJD VAN TE HOUDEN.

Twee weken voordat mevrouw overleed hebben de kinderen haar dit boek gegeven. Zij wilde dat hun moeder bij leven nog wist wat zij voor andere had betekend, mooie teksten, verhalen, gedichten en foto’s.
Hun moeder was hier heel blij mee en enorm emotioneel. Zij had nooit ECHT geweten wat zij voor andere heeft betekend. De dag dat zij overleed heeft zij samen met de kinderen nog in het boek gekeken. Zij neemt alle mooie woorden met zich mee.

En het boek heeft tijdens de opbaring en de dienst een mooie ere plek gekregen.

Het is niet altijd gegeven om bij leven dit nog aan iemand te laten weten. Vaak worden mooie woorden en herinneringen na de dienst met elkaar gedeeld. Maar hoe fijn zou het zijn als iemand het bij leven wel weet.

Toen ik na deze mooie dienst naar huis reed, moest ik direct denken aan de weken daarvoor;
De lieve, mooie woorden van de ex-man heeft mevrouw nooit meer mee gekregen. Jammer, want dit had zo waardevol voor haar geweest!

Soull verzorgt een herinneringsboek 

Wil je ook een herinneringsboek laten maken of wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stuur mij een mail of vul het contactformulier in. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op!