Je bent voornemens tijdens de dienst iets te vertellen. Maar waar begin je? Heel veel tijd is er niet en je kunt het maar een keer “goed” doen. De zaal zit misschien wel vol met (onbekende) mensen, iedereen luistert, straks hebben ze een mening. Dit alles kan voor extra druk zorgen tijdens de laatste dagen voor het afscheid van je dierbare.

Als geen ander weet ik dat het zeer lastig kan zijn. Mijn motto hierin is: with every heartbeat. Ik ben ervan overtuigd dat het altijd goed is, als je vanuit je hart schrijft.

Een aantal tips die kunnen helpen bij het schrijven van een speech voor tijdens een uitvaart:  

  1. Begin gewoon op te schrijven wat er in je opkomt en wat je graag (als nog) wil vertellen.
  2. Denk niet teveel na. Schrijf het vanuit je hart.
  3. We zijn gewend om altijd liefdevol te spreken over een overledene. Toch heeft iedereen zo zijn aardig- en eigenaardigheden, óók minder leuk. Deze kun je ook – op respectvolle wijze of met humor – benoemen. Dat is voor alle aanwezigen heel herkenbaar.
  4. Bedenk goed aan wie je iets wilt vertellen. Wil je het richten tot de overledene of wil je de genodigden over je dierbare vertellen?
  5. Als je de eerste opzet hebt gemaakt, bespreek deze dan met je partner of familie. Je zult niet de enige zijn die deze dag iets zal vertellen. Door dit met elkaar te bespreken, kun je ervoor zorgen dat niet alle sprekers hetzelfde vertellen.
  6. Loop je vast? Geef jezelf de ruimte om mooie herinneringen op te halen. Ga naar een plek waar je dierbare graag kwam, ga uitwaaien op het strand of zet muziek op.
  7. Heb je alles op papier staan? Door de tekst even te laten rusten, kom je later vaak tot nieuwe inzichten en ideeën. Lees alles na een poosje nog eens door en pas waar nodig aan.
  8. Het helpt om je verhaal/gedicht hardop te lezen. Zo kun je oefenen met het vinden van de juiste toon én vaak hoor je op deze manier nog bepaalde dingen die je eigenlijk anders wil.

Heb je alles op papier staan, maar twijfel je nog? Ik kijk en lees graag met je mee. Zonder oordeel. Samen kunnen we bespreken waar je twijfel zit.

Ik wil wel, maar het lukt niet!
In je hoofd weet je heel goed wat je graag wil vertellen en delen, maar je krijgt het niet op papier. Dit is helemaal niet raar. Gelukkig zijn er mensen die dit voor je kunnen doen. Een ritueelbegeleider luistert naar je verhaal en geeft dit in overleg vorm. Je kunt er voor kiezen om het zelf voor te dragen tijdens de dienst. Lukt dit niet, dan sta ik naast je voor ondersteuning of om je verhaal/gedicht namens jou te delen.