Mijn begeleiding

Een overlijden is geen dagelijkse gebeurtenis. Je bent al snel geneigd om alles uit handen te geven, omdat dit zo hoort. Vanaf het moment dat je belt sta ik wél 24/7 voor je klaar, maar neem ik niets (ongewenst) van je over.

“Alles is mogelijk en alles kan.” Dat is mijn uitgangspunt. Op het moment dat ik na (of voor) een overlijden kom, neem ik geen formulieren mee, wel een notitieboek. Helemaal leeg. En dat is een bewuste keuze.

Het is al moeilijk genoeg om een vreemde toe te laten en alles te moeten bespreken. Laat staan als je dan ook nog met die vreemde allerlei punten moet afvinken. Wat ingevuld moet worden, doen we later wel.

Tijdens onze eerste ontmoeting wil ik het gesprek daar niet door laten leiden. Ik wil erachter komen wie je dierbare was, waar hij of zij gelukkig van werd, welke plekken hij of zij graag bezocht, wat hem of haar bezig hield, of er al wensen besproken zijn, etc. Maar nog belangrijker: ik wil weten wat de overledene voor jou als nabestaande heeft betekent en hoe je hem of haar graag wil herinneren. Dit zorgt voor een mooie liefdevolle herinneringsdienst.

Wens bespreken

Weten dat je ernstig ziek bent en eerdaags komt te overlijden… Dat is ondenkbaar. Het zorgt voor gevoelens van onmacht, verdriet, woede en een emotionele rollercoaster. Want dit is niet wat je voor ogen had. Je hele toekomst had je in gedachten al uitgestippeld en misschien zelfs ook al wel omschreven. Maar over je uitvaart? Nee, dat niet.

Het kan lastig zijn om je uitvaart met naasten te bespreken. Beiden ben je er nog niet aan toe.

Toch kan het rust geven om je wensen voor je begrafenis of crematie te bespreken en op papier te zetten. Voor jezelf, maar nog meer voor je nabestaanden. Het hebben van de regie kan helpend zijn en rust geven in het moeten loslaten van wat je het meeste dierbaar is.

Misschien weet je al precies hoe de begrafenis of crematie eruit moet zien. Welke kleding er gedragen wordt, wat voor kist, de tekst op de kaart, muziek tijdens de uitvaart, keuzes omtrent bloemen en de genodigden. Dat is mooi, want dat geeft ons meer tijd om alle puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.

Weet je dit allemaal nog niet of twijfel je nog? Dat is geen enkel probleem. Samen kunnen we stap voor stap alles bespreken, tot je oprecht kunt zeggen: dit is precies hoe het moet zijn. De uitvaart vanuit een sportclub, thuis, in de tuin, op de ijsbaan, een borrel in de favoriete bar in plaats van koffie met cake in het rouwcentrum: alles kan en niets is raar.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en je wensen bespreken in alle rust en in een veilige omgeving? Neem gerust contact met me op.

Ik kom thuis bij je langs of in het ziekenhuis, het hospice of waar je dan ook bent om je wensen te bespreken.

Verzorging

De arts of eventuele verpleging verzorgt uw dierbare niet. Verpleging doet alleen de noodzakelijke zorg. De verzorging kan ik alleen of samen met nabestaanden doen, ongeacht de plek waar iemand overleden is. De ervaring leert dat – zeker na een ziekbed – deze laatste verzorging als mooi en intens wordt ervaren.

Het helpt bij het afsluiten van een heftige periode en het geeft een fijn gevoel om voor de laatste keer de juiste zorg te geven, zoals alleen een nabestaande dat kan of zoals een overledene de zorg gewend was.

Nazorg

De periode voor een overlijden is vaak hectisch en in de week van de uitvaart word je geleefd. Daarna komt er een moment van stilte. Alle hectiek is voorbij en de normale wereld lijkt gewoon door te gaan, alsof er niets is gebeurd.

De vuilcontainers moeten naar buiten, boodschappen doen, weer aan het werk en ook de post komt binnen. Met een brief waar de naam van je dierbare op staat.

Na een overlijden wordt er door alle instanties van je verwacht dat je de zaken op orde hebt en regelt. Tijd om dingen uit te zoeken en verdrietig te zijn is er bijna niet.

… ik weet niet waar ik moet beginnen

Vanuit mijn ervaring weet ik dat hier problemen kunnen ontstaan.
Naast emoties, weten mensen vaak niet wat er op ze afkomt en wat er geregeld moet worden.

Wijziging tenaamstelling, verzekeringen, bankrekeningen, abonnementen, social media.
Je overziet het allemaal niet meer en weet niet waar je moet beginnen.

Als uitvaartbegeleider sta ik niet alleen klaar tijdens de uitvaartweek. Ook daarna kan ik je ondersteunen.
Samen kijken we wat er direct geregeld moet worden en door wie. Maar ook wat later kan of door een specialist moet worden gedaan.
Door dit samen te doen, krijg je weer de regie. En dat geeft rust.

Heb je behoefte aan hulp of advies? Neem gerust contact met mij op.

Zelf een uitvaart regelen

Op het moment dat er een dierbare is overleden wordt er contact opgenomen met een uitvaartbegeleider. Samen zorgen jullie ervoor dat de uitvaart naar wens verloopt. Het kan heel goed zijn dat je de uitvaart zelf kunt en wil regelen zonder dat er een uitvaartbegeleider in beeld komt.

Je bent zelf werkzaam als eventmanager, ritueelbegeleider of je wil het gewoon graag zelf regelen.

Je weet alleen niet wat je allemaal nodig hebt of waar je de benodigdheden kunt kopen.

Als uitvaartbegeleider bied ik graag mijn diensten aan waar dit nodig is. Eén van die diensten is ook om juist op de achtergrond te blijven, producten te leveren en te adviseren waar nodig. Bij Soull kun je uitvaartbenodigdheden kopen, zodat je samen met familie de uitvaart kunt regelen.

Wil je een uitvaart regelen en gebruik maken van mijn aanbod?

Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 06-45848643 of via het contactformulier.

Wil je eerst kennismaken? Ik kom graag met je in contact: