We worden ons steeds meer bewust van onze omgeving, de natuur en het milieu. Dat blijft ook in de uitvaartwereld niet onopgemerkt. Begraven en cremeren in een kist, dat kennen we allemaal. Maar wist je dat er ook andere mogelijkheden zijn, zodat je ook na je dood bijdraagt aan duurzaamheid en iets terug kan doen voor de natuur?

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een bio-urn, een oplosbare urn, een urn van zand, een urn die drijft, een 3D-geprinte urn of een papieren kist.

Wil je meer inspiratie opdoen over dit onderwerp? Bekijk dan eens één van de volgende websites:

Resomeren

In de Verenigde Staten is het sinds 2012 toegestaan om overledenen te resomeren. Bij resomeren wordt een lichaam niet gecremeerd of in aarde begraven, maar onder hoge druk in water ontbonden. Na twee tot drie uur blijft er een capsule met wit poeder van de botten over. Deze ‘as’ kan net als na een crematie in een urn bewaard worden. Resomeren is vele malen milieuvriendelijker dan cremeren of begraven.

Momenteel is resomeren in Nederland nog niet mogelijk. Dat moet in de toekomst wel veranderen.

Op dit moment worden er diverse onderzoeken naar resomeren gedaan en daarna is er een aanpassing in de wet nodig. Vanuit de uitvaartbranche zijn er overwegend positieve reacties.