Eens in de zoveel tijd pak ik mijn eigen notitieboek erbij. Hierin staat beschreven hoe ik mijn uitvaart graag zou zien. Dan check ik: is het nog actueel? Wil ik dat nog? Is de muziekkeuze onveranderd? Zijn er mensen die ik erbij wil hebben maar die nog niet op de lijst staan? Nieuwe abonnementen? Klopt alles voor de kids nog?

Het is goed om na te denken over je uitvaart. Belangrijk zelfs. Hoe oud je ook bent. Een overlijden kan immers op alle leeftijden voorkomen, daar hoef je echt geen 85 voor te zijn. Het is niet het leukste onderwerp en grote kans dat je dit niet bespreekt op de vrijdagavond met een wijntje erbij, maar eigenlijk zou je dat gewoon eens moeten doen. Je hoeft niet in detail te treden, maar vertel je partner, vrienden, vriendinnen of ouders eens over je notitieboek, waar ze je notitieboek kunnen vinden en wat er allemaal in staat.

Er zijn een aantal dingen die je nu alvast kunt opschrijven:

  • De muziek die je mooi vindt en graag op je uitvaart gedraaid wil hebben.
  • De lopende abonnementen die eventueel opgezegd moeten worden.
  • Wat je belangrijk vindt bij je uitvaart (denk hierbij aan bepaalde kleding of bloemen, wel of geen speeches enzovoorts).
  • De namen (en eventueel adressen) van de mensen die je wil uitnodigen. Partners en- of kinderen weten vaak niet met wie je samenwerkt of wie je nog meer kent.