Mam, weet Sinterklaas dat oma dood is? Deze vraag kwam uit het niets.
Even was ik verbaasd over de vraag. “waarom vraag je dat?”
Nou Sinterklaas heeft in zijn kasteel in Spanje heel veel kadootjes en chocoladeletters voor iedereen. Iedereen staat in het grote boek. Zou oma daar ook nog in staan? We hebben helemaal niet tegen Sinterklaas verteld dat oma dood is!

O help……… hoe gaan we dit nu oplossen?
“Je hebt gelijk. We hebben inderdaad niet tegen sinterklaas verteld dat oma dit jaar haar schoen niet gaat zetten. Maar…….ik heb een idee. Als we nu een mooie brief naar Sinterklaas schrijven en hier in vertellen dat oma dood is, dan weet hij dat voor volgend jaar.”
Samen hebben we een mooie brief en tekening gemaakt. Deze bij de schoen van de kinderen gedaan voor de Sint & zijn pieten.
De volgende ochtend lag er een extra kadootje en brief bij de schoen.

Lieve…….
Wat goed dat jullie mij laten weten dat oma haar schoen er dit jaar niet bij staat. Net als jullie ben ik wel verdrietig dat ik haar geen chocoladeletter kan geven. De pieten hebben de letter van oma bij jullie schoen gedaan, zodat jullie wel aan haar kunnen denken.

“Gelukkig mam, de Sint weet het ook. Hij was oma gelukkig niet vergeten.”

Hoe de vraag mij ook verbaasde, ergens vond ik het zo mooi. Voor kinderen zit verlies in alles. Niet alleen op het moment dat iemand is overleden. Soms komt het ook uit een onverwachte hoek, waar jij niet aan gedacht hebt. De tijd van Sinterklaas is altijd spannend, maar ook een familiefeest. Op zulke momenten missen zij net iet meer die persoon.